Kaakkois-Suomeksi kutsutaan Suomen itärajan aluetta, mikä käsittää Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakunnat. Kaakkois-Suomen suurimpia kaupunkeja ovat Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli ja Kotka. Kaakkois-Suomi kätkee osittain sisäänsä Suomen suurimman ja Euroopan neljänneksi suurimman järven – Saimaan. Kaakkois-Suomen kaupungeista muun muassa Lappeenranta, Mikkeli ja Imatra sijaitsevat Saimaan rannoilla.
Myös Kaakkois-Suomen eteläosassa, Kotkan rannikolla, pääse nauttimaan vedellisistä tunnelmista. Kotkan kaupungissa maisemat ovat hyvin merellisiä ja saaristo on vahvasti läsnä. Puolestaan siirryttäessä kohti Kaakkois-Suomen pohjoisosaa ja Itä-Suomen rajaa, maisemat vaihtuvat karummiksi ja mäkisemmiksi. Meren ja järven lisäksi Kaakkois-Suomesta löytyy paljon koskia, mitkä ovat omalta osaltaan antaneet teollisuudelle hyvät mahdollisuudet alueella.
Kaakkois-Suomi vai Kaakko?
Kun puhutaan Kaakosta tai Kotkan-Haminan seutukunnasta, tarkoitetaan aluetta joka käsittää Pyhtään, Kotkan, Haminan, Vironlahden ja Miehikkälän kaupungit ja kunnat. Kaakko sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa, mikä on saanut nimensä sen läpi virtaavan Kymijoen mukaan. Kiitos alueen koskien, Kymenlaakso on ensimmäisiä Suomessa laajasti teollistuneita alueita. Teollistumisen juuret vievät aina 1800-luvulle historiaan, mutta etenkin paperiteollisuuden hiipumisen vuoksi alue on viime vuosina kärsinyt muuttotappioista. Kaakko sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Viipurista.
Kaakon historia
Kaakko on sijaintinsa takia historiallisesti merkittävä alue. Kaakon asukkaat ovat viime vuosisatojen aikana saaneet todistaa niin sotia, Neuvostoliittoa ja sen hajoamista kuin pääkaupunkimme Helsingin kehitystä. Suomen ja Venäjän maaraja päättyy Vironlahden rantaan ja kuten arvata saattaa, kyseisellä raja-alueella on värikäs historia. Vironlahden kunnassa sijaitsee Vaalimaan raja-asema ja etenkin keskiajalla idästä käytiin vilkkaasti kauppaa Viron suuntaan, mistä myös kunnan nimi kumpuaa. Myös Hamina on kautta aikojen ollut idän ja lännen kohtaamispaikka. Vuosien varrella Hamina on sijainnut vaihdellen milloin milläkin puolella idän ja lännen valtakunnan rajoja. Kotkan kuten Haminankin satama on ollut merkittävä kauppapaikka aina 1600-luvulta lähtien. Kaakon keskeisestä asemasta idän porttina maailmalle puhuu myös alueen muu infrastruktuuri. Kaakkoon pääsee sekä Suomesta että Venäjältä vesistöjen lisäksi suoraa moottoritietä ja rautateitä pitkin. Lisäksi lähin lentokenttä löytyy Helsinki-Vantaalta, mistä on vain reilun tunnin ajomatka Kaakkoon.
Kaakon tulevaisuus
Vaikka Kaakko on kärsinyt muuttotappioista viime vuosina, näyttää Kaakon tulevaisuus etenkin matkailun näkökulmasta positiiviselta. Alueella on kokoonsa nähden paljon nähtävyyksiä, minkä lisäksi Kaakko on värikkään historiansa puolesta houkutteleva matkakohde. Kesäisin Kaakossa tapahtuu, kuten muissakin Suomen rannikkokaupungeissa, eikä vauhti näytä hiipuvan – Kaakko onkin oiva määränpää kesäiselle purjehdukselle. Kotkan-Haminan seutukunta päivittää aktiivisesti tapahtumakalenteriaan, joten se kannattaa kurkata mikäli pohtii matkaa kohti Kaakkoa.