Kaakon saaristo

Suomen kaakkoisosa sijaitsee Suomenlahden rannalla ja alueeseen kuuluu tunnettujen merikaupunkien – Kotkan ja Haminan – lisäksi lukuisten saarien muodostama saaristo. Jopa Kotkan keskusta sijaitsee saaressa! Kaakon saaristo on verrattain karu, mutta se tarjoaa silti upeat merimaisemat ihasteltavaksi. Kaiken kaikkiaan Kaakon saaristossa on rantaviivaa 1919 kilometriä, eli lähes yhtä paljon kuin Helsingistä on matkaa Leville ja takaisin. Kun mukaan lasketaan Haminan, Pyhtään, Kotkan ja Vironlahden saaret yhteen, huomataan että alue koostuu yli tuhannesta pienemmästä ja hieman isommasta saaresta. Kaakon saaristo on viime vuosina panostanut matkailun kehittämiseen, sillä saaristo houkuttelee turisteja etenkin kesäisin. Matkailun kehittäminen on ollut myös keino ylläpitää alueen elinvoimaisuutta, kun alueen ympärivuotiset asukkaat ovat pikkuhiljaa vähentyneet. 

Kaakon saariston kohteita

Kaakon saariston merkittävimpiä kohteita ovat Tammion, Ulko-Tammion sekä Kuorsalon saaret. Tammio on entinen kalastajien keskittymä, mistä löytyy vielä tänä päivänäkin kaunis vanhanajan kalastajakylä. Ulko-Tammio on karujen kallioiden ja rehevän kasvillisuuden muodostama harmoninen kokonaisuus. Ulko-Tammio on historiallisesti merkittävä paikka, mistä löytyy toisen maailmansodan aikainen linnoitus ja sen varustuksen jäänteitä. Kuorsalo puolestaan on luontoihmisen unelma, kuin pala Lappia tuotuna Etelään. Kuorsalo on myös historiallisesti mielenkiintoinen kohde, sillä siellä on mahdollisesti Suomen vanhin edelleen käytössä oleva hautausmaa. Näiden lisäksi Kaakon saaristo kätkee sisäänsä Itäisen Suomenlahden kansallispuiston, mikä on jopa sadan saaren muodostama mittaamattoman arvokas kokonaisuus. Itäisen Suomen kansallispuisto tarjoaa elämyksiä erityisesti veneellä liikkuville matkaajille, sillä sieltä löytyy upeita saaristolaiskyliä sekä asumattomia luonnontilaisia saaria, joissa sekä kasvillisuus että eläimet ovat saaneet rauhassa elää. Ulko-Tammio on kansallispuiston pääsaari.

Kaakon saariston aktiviteetteja 

Meri on vahvasti läsnä Kaakon alueella ja moni paikallinen aktiviteetti onkin vahvasti sidoksissa mereen. Kesällä meren rannalla voi maata nauttimassa auringosta ja pulahtaa välillä vilvoittelemaan meriveteen. Kesällä myös saarien välisillä yhteysaluksilla pääsee tutustumaan lähisaariin, vaikkei omaa venettä olisikaan. Merellä voi käydä myös esimerkiksi kalastamassa, liitelemässä tai SUP-lautailemassa – veneilyä unohtamatta. Talvella puolestaan meren jäällä voi käydä hiihtämässä, purjelautailemassa tai vaikka ajamassa rallia. Lisäksi siinä missä kesällä meressä voi käydä uimassa, tarjoaa saaristo talvella mahdollisuuden pulahtaa avantoon. Vaikka Kotka-Haminan satama on Suomen merkittävin rahtisatama, on Kaakon saaristo otollinen myös vapaa-ajan veneilyyn. Saaristosta löytyy useita saaria sekä vierasvenesatamia johon veneilijät voivat veneretkellään rantautua nauttiman kuivasta maasta. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *